wimvanrooy3

Wim van Rooy (1947) is publicist en essayist. Hij is licentiaat Letteren en Wijsbegeerte afdeling Germaanse Filologie, en licentiaat Zweedse Taal- en Letterkunde (RUGent, 1971) - bijkomende specialisatie: godsdienstwetenschap. Hij was dertig jaar werkzaam in het onderwijs en journalist, onder andere bij het toenmalige Radio 3 (Klara), waarvoor hij een 100-tal literair-filosofische programma’s maakte. Gedurende enkele jaren was hij televisiepresentator van ‘Het Vrije Woord’, met vooral maatschappelijke programma’s.

Ook was hij docent aan de SchrijversAcademie en medewerker op het Kabinet van de Minister van Onderwijs. Hij schreef honderden artikelen, recensies en essays in kranten, (literaire) tijdschriften en verschillende wetenschappelijke, (politiek-)filosofische en culturele werken, kunstcatalogi en encyclopedieën.

De afgelopen jaren schreef hij essays in De vierde onmacht. Journalisten, politici en critici over media en journalistiek (2010), in Onze waarden? Welke toekomst voor het humanisme? (2010), in Migratie? Winnaars en verliezers (2011), in Kroniek van een aangekondigd onheil. Radicale islam in Vlaanderen (2012), in De islam voor ongelovigen (2016) en in Waarom haten ze ons eigenlijk? (2016).

Recent publiceerde Wim van Rooy De malaise van de multiculturaliteit (2008) waarover hij meer dan 150 lezingen gaf, alsook De islam. kritische essays over een politieke religie (samen met Sam van Rooy, 2010), Wielerwoordenboek (samen met Fons Leroy en Sam van Rooy, 2010), Europa wankelt. De ontvoering van Europa door de EU (samen met Sam van Rooy en Remi Hauman, 2012) en Vademecum van de Islam. De islam in 400 begrippen (samen met Remi Hauman en Peter Derie, 2016).

In 2014 werd Wim van Rooy uitgebreid geïnterviewd over zijn boekenkast.

© 2015 Wim van Rooy | alle rechten voorbehouden

WELKOM

AUTEUR

CITATEN

CONTACT

PROLOOG

BESTEL

WAAROVER MEN NIET SPREEKT